Verzenden
 • Boven de € 50,- gratis verzonden.
 • Imray uitgaven worden altijd gratis verzonden.
 • Voor 16:00 op werkdagen besteld de volgende dag in huis.
Retouren
 • Binnen 14 dagen altijd mogelijk.

Ankerlijnen

Filteren
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

2 producten

Tonen als Foto-tabel Lijst
 1. 48659.JPG
  € 48,00 - 144,00 € 48,00 - 144,00
 2. 66034.JPG
  € 48,70 - 107,85 € 48,70 - 141,75
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

2 producten

Tonen als Foto-tabel Lijst
Ankerlijnen bij Vrolijk Watersport. Dé watersportwinkel van Scheveningen, met meer dan 7.000 artikelen en 145 jaar aan kennis.

 

Wilt u ervoor zorgen dat uw boot op zijn plaats blijft tijdens winderige omstandigheden op het water? Dan moet u op zoek naar de beste ankerlijnen voor uw vaartuig. Ankeren is een van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen tijdens het varen, en de juiste ankerlijn kan het verschil betekenen tussen blijven liggen of meegesleurd worden.  

Wat is een ankerlijn?

Ankerlijnen zijn een belangrijk onderdeel van veilig varen. Ze worden gebruikt om een vaartuig op dezelfde plek te laten drijven.  De grootte en het type ankerlijn dat u nodig hebt, hangt af van de grootte en het gewicht van uw boot en van de diepte van het water waarin u voor anker gaat. 
Ankerlijnen zijn meestal gemaakt van touw of ketting, en ze kunnen zowel vast als lopend zijn. Vaste lijnen worden direct aan de boeg of achtersteven van de boot bevestigd, terwijl lopende ankerlijnen door een reeks katrollen worden geleid voor meer lengte en flexibiliteit.  
Ankerlijnen moeten lang genoeg zijn om de bodem van het wateroppervlak waarin u verankert, te bereiken. Er moet ook rekening worden gehouden met de hoeveelheid speling in de lijn, want te veel speling kan ertoe leiden dat uw boot van zijn beoogde positie afdrijft.  
Het is ook belangrijk om een ankerlijn te kiezen die duurzaam is en bestand tegen slijtage, omdat hij voortdurend aan slijtage wordt blootgesteld. Polyester en nylon zijn twee populaire materialen voor de lijnen, omdat ze zowel sterk als licht zijn. Ook zijn ankerlijnen met lood erg populair.  

Wat zijn uw opties voor ankerlijnen voor boten?

Als u een ankerlijn voor uw boot nodig hebt, zijn er verschillende opties beschikbaar. U kunt kiezen uit traditionele touwlijnen, kettinglijnen, of een combinatie van beide. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen voor uw behoeften. 
 
Touwankerlijnen zijn het meest gebruikte type lijn voor kleine boten. Ze zijn gemakkelijk te hanteren en relatief goedkoop, maar ze kunnen uitrekken onder zware belasting, waardoor ze in sommige situaties minder effectief zijn. Kettingankerlijnen zijn sterker dan touw en rekken niet uit, maar ze zijn duurder en soms moeilijk hanteerbaar. Een combilijn is een goed compromis tussen de twee, en biedt kracht en flexibiliteit voor een redelijke prijs. 
 
Welk type ankerlijn u ook kiest, zorg ervoor dat u deze regelmatig inspecteert op slijtage. Ankerlijnen worden vaak misbruikt, dus moeten ze regelmatig worden vervangen om een veilige en betrouwbare werking te garanderen. 
 
U moet ook rekening houden met de reikwijdte, dat is de verhouding tussen de hoeveelheid gebruikte lijn en de diepte van het water. Een algemene vuistregel is dat u een bereik van minstens 5:1 moet hebben, wat betekent dat u voor elke voet (0,30 m) diepte minstens 5 ft (1,5 m) touw gebruikt. Dit zorgt ervoor dat uw boot niet te dicht bij de wal, rotsen of andere boten komt te liggen. 
 
Er zijn drie hoofdtypen ankerlijnen: nylon, polypropyleen en ketting. Nylon is de sterkste optie, maar ook de duurste. Polypropyleen is een goedkoper alternatief dat minder sterk is, maar in de meeste gevallen toch goed werkt. Ketting wordt meestal gebruikt in combinatie met een ander type lijn omdat het erg zwaar is en uw boot kan beschadigen als het tegen de romp schuurt. 
 
Let bij het kiezen van een ankerlijn op sterkte, prijs en gewicht. Nylon lijnen zijn het sterkst maar ook het duurst; polypropyleen lijnen zijn goedkoper maar minder sterk; en kettinglijnen zijn erg zwaar maar kunnen uw boot beschadigen als ze tegen de romp schuren. Kies de juiste lengte en reikwijdte voor uw behoeften, en controleer uw lijn regelmatig op slijtage.  

Ankerlijn met lood

Een ankerlijn met lood is het beste en meest geschikte model ankerlijn voor elke kleinere boot. Bij Vrolijk Watersport verkopen we ene kant-en-klare ankerlijn gemaakt van gevlochten polyester met loodkoord door de kern. Deze ankerlijn is zeer geschikt omdat deze zinkt, slijtvast is en voldoende rek heeft om de krachten tijdens het ankeren van bijvoorbeeld golven te absorberen. De ankerlijn met lood graaft zich sneller en beter in waardoor de kans op een krabbend anker gereduceerd wordt.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een ankerlijn?

Ankerlijnen zijn een belangrijk onderdeel van elke vaarervaring. Ze bieden een aantal voordelen voor zowel de boot als de inzittenden. Hier volgen enkele van de vele voordelen van het gebruik van een ankerlijn:

 1. Ankerlijnen helpen uw boot op zijn plaats te houden. Dit is vooral belangrijk in winderige of woelige omstandigheden wanneer u er zeker van moet zijn dat uw boot op zijn plaats blijft.
 2. Ankerlijnen helpen ook uw boot te beschermen tegen schade. Bij ruw weer kan een ankerlijn helpen voorkomen dat uw boot rotsen of andere objecten raakt die schade kunnen veroorzaken.
 3. Ankerlijnen kunnen ook worden gebruikt om uw boot vast te maken aan een steiger of ligplaats. Dit kan helpen voorkomen dat uw boot wegdrijft of beschadigd raakt door andere boten in de buurt.
 4. Tenslotte kunnen ankerlijnen zorgen voor een zekere mate van veiligheid voor uw boot en de inzittenden. Als iemand overboord zou vallen, kan een ankerlijn helpen voorkomen dat hij verdwaalt of gewond raakt.

Uw ankerlijn goed opbergen

Uw ankerlijn is een van de belangrijkste onderdelen van uw boot. Het houdt u aan de grond en voorkomt dat u wegdrijft. Er zijn een paar dingen die u moet doen om uw ankerlijn goed op te bergen. 
 
Ten eerste moet u ervoor zorgen dat de lijn volledig droog is voordat u hem opbergt. Als er vocht op de lijn zit, gaat de lijn na verloop van tijd achteruit. U kunt de lijn aan de lucht laten drogen of een handdoek gebruiken om hem af te drogen. 
 
Zodra de lijn droog is, moet u hem netjes oprollen en vastzetten met een elastiekje of iets dergelijks. Dit voorkomt dat de lijn in de knoop raakt en later moeilijk te gebruiken is. 
 
Tenslotte moet u de opgerolde ankerlijn op een koele, droge plaats opbergen. Een opslagruimte op uw boot of een schuur aan wal zijn beide goede opties. Zorg er wel voor dat de ruimte vrij is van insecten of ander ongedierte dat de lijn zou kunnen beschadigen.

Ankerlijn kopen bij Vrolijk Watersport

Kortom, de juiste ankerlijn is een belangrijk onderdeel van het varen. Door de beste kwaliteit touw te kiezen en de afmetingen en omstandigheden van uw boot daarop af te stemmen, kunt u ervoor zorgen dat u over een veilig en zeker verankeringssysteem beschikt. De hier besproken lijnen zijn allemaal goede opties om uw boot op het water stevig op zijn plaats te houden. Als u deze factoren zorgvuldig in overweging neemt, kunt u de ankerlijn kiezen die het beste bij u past.