Verzenden
 • Boven de € 50,- gratis verzonden.
 • Imray uitgaven worden altijd gratis verzonden.
 • Voor 16:00 op werkdagen besteld de volgende dag in huis.
Retouren
 • Binnen 14 dagen altijd mogelijk.

Lifelines & harnassen

Filteren
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

10 producten

Toon als Foto-tabel Lijst
 1. 26248.JPG
  € 17,95 - 23,55 € 20,90 - 30,90
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

10 producten

Toon als Foto-tabel Lijst
Lifelines & harnassen bij Vrolijk Watersport. Dé watersportwinkel van Scheveningen, met meer dan 7.000 artikelen en 145 jaar aan kennis.

 

Valbeveiliging is een belangrijk veiligheidsaspect voor iedereen die op hoogte werkt. Er zijn verschillende valbeveiligingsproducten op de markt, van vanglijnen en veiligheidsharnassen tot ankers en netten. Het kiezen van het juiste valbeveiligingsproduct voor uw behoeften kan een ontmoedigende taak zijn maar het kan toch van levensbelang zijn aan boord. 

Wat zijn lifelines en veiligheidsharnassen? 

Reddingslijnen en veiligheidsharnassen zijn hulpmiddelen die worden gebruikt om zeelieden aan boord veilig te houden. Reddingslijnen zijn meestal gemaakt van touw of banden en worden op meerdere punten aan het schip bevestigd. Veiligheidsharnassen daarentegen zijn meestal gemaakt van banden of stof en zijn ontworpen om door zeelieden te worden gedragen. Zowel lifelines als veiligheidsharnassen kunnen worden gebruikt om te voorkomen dat zeilers overboord vallen of door golven of andere krachten overboord worden getrokken. 

Hoe werken ze? 

Als het om veiligheid gaat, kun je niet voorzichtig genoeg zijn. Daarom moet je, als je op hoogte werkt of in een andere situatie waar vallen mogelijk is, altijd een lifeline en veiligheidsharnas dragen. Maar hoe werken deze hulpmiddelen? 

Een lifeline is een touw of kabel die is bevestigd aan een vast punt, meestal bovenaan een gebouw of constructie. Het andere uiteinde van de vanglijn is verbonden met uw veiligheidsharnas. Als u valt, zal de vanglijn uw val breken en voorkomen dat u de grond raakt. 

Veiligheidsharnassen zijn ontworpen om de kracht van een val gelijkmatig over uw lichaam te verdelen. Ze hebben ook riemen die tussen uw benen gaan, zodat u er niet uit kunt glijden. De meeste veiligheidsharnassen hebben ook een D-ring aan de achterkant, zodat je ze kunt verbinden met een lifeline. Het koord voorkomt dat je valt, zelfs als je veiligheidsharnas breekt. 

Waarom zijn ze belangrijk? 

Lifelines en veiligheidsharnassen zijn belangrijk voor aan boord omdat ze zorgen voor een veilige verbinding tussen u en het schip. Deze verbinding kan helpen voorkomen dat u door de golven overboord wordt geslagen of onder het gewicht van het schip wordt getrokken. Als u toch overboord valt, kunnen de lifelines en het harnas reddingswerkers helpen u te vinden en terug te halen. 

Wat zijn de verschillende soorten lifelines en veiligheidsharnassen? 

Reddingslijnen en veiligheidsharnassen zijn essentiële veiligheidsmiddelen voor iedereen die op hoogte werkt. Er zijn verschillende types beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. 

Het meest voorkomende type vanglijn is de statische lijn. Dit is een sterk, niet-elastisch touw dat aan het ene uiteinde is verankerd en aan het andere uiteinde aan de werknemer is bevestigd. Statische lijnen zijn zeer sterk en duurzaam, maar ze kunnen moeilijk te manoeuvreren. De Besto Veiligheidslijn is hier een voorbeeld van. 

Een ander type leeflijn is de schokabsorberende vanglijn. Deze vanglijnen hebben een ingebouwd mechanisme dat de kracht van een val absorbeert, waardoor de kans op letsel voor de werknemer afneemt. Schokabsorberende vanglijnen zijn doorgaans duurder dan statische lijnen, maar ze bieden een hoger beschermingsniveau. Een voorbeeld hiervan is de Spinlocck Performance Veiligheidslijn

Harnassen zijn een ander belangrijk onderdeel van de veiligheidsuitrusting voor iedereen die op hoogte werkt. Er zijn verschillende soorten harnassen beschikbaar, elk ontworpen voor specifieke toepassingen. Het meest voorkomende type harnas is het volledige harnas, dat de romp, benen en schouders bedekt. Een harnas voor het hele lichaam verdeelt de kracht van een val gelijkmatig over het lichaam, waardoor de kans op letsel afneemt. 

Andere soorten harnassen zijn positioneringsharnassen (gebruikt voor werk waarbij men lange tijd op één plaats moet staan), redding harnassen (gebruikt in noodsituaties) en klimharnassen (gebruikt door bergbeklimmers en bergbeklimmers). 

Hoe kiest u de juiste voor u? 

Er zijn een paar factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van de juiste lifeline of veiligheidsharnas voor uw behoeften. De eerste is de lengte van de lijn of het harnas. U moet ervoor zorgen dat de lijn of het harnas lang genoeg is om van de ene kant van de boot naar de andere te reiken, of van het dek naar de waterkant. De tweede factor waarmee rekening moet worden gehouden is de breedte van de lijn of het harnas. U moet ervoor zorgen dat de lijn of het harnas breed genoeg is voor uw lichaamsgrootte en gewicht. De derde factor is de sterkte van de lijn of het harnas. Je moet ervoor zorgen dat de lijn of het harnas je gewicht kan dragen als je uit het water getrokken moet worden. Ten slotte moet je nagaan hoe gemakkelijk de lijn of het harnas te gebruiken is. Je moet er zeker van zijn dat je de lijn of het harnas gemakkelijk kunt vastmaken en losmaken, en dat je het gemakkelijk kunt verstellen voor een comfortabele pasvorm. 

Hoe te gebruiken 

Er zijn vele manieren om reddingslijnen en veiligheidsharnassen aan boord van een schip te gebruiken. Hier volgen enkele tips: 

 •  Inspecteer de uitrusting regelmatig en zorg ervoor dat ze in goede staat verkeert. 
 • Draag bij werkzaamheden aan dek altijd een reddingsvest en verbind u met een veilige lijn met het schip.
 • Wees bij slecht weer extra voorzichtig als u aan dek werkt of overboord gaat.
 • Houd uw handen vrij wanneer u met lijnen of andere uitrusting werkt. Gebruik zo nodig handschoenen.
 • Als u overboord valt, probeer dan zo snel mogelijk weer aan boord van het schip te komen. Als u niet terug aan boord kunt komen, houd dan de lijn vast en wacht op hulp. 

Lifelines en veiligheidsharnassen kopen bij Vrolijk Watersport 

Er zijn veel verschillende soorten lifelines en veiligheidsharnassen beschikbaar voor gebruik aan boord van schepen, en het is belangrijk om de juiste te kiezen. We hopen dat deze informatie u zal helpen een weloverwogen beslissing te nemen over welk product het beste bij uw behoeften past. Als u nog steeds vragen heeft of twijfelt welk artikel het best voor u geschikt is helpen wij u natuurlijk graag met advies!