Verzenden
  • Boven de € 50,- gratis verzonden.
  • Imray uitgaven worden altijd gratis verzonden.
  • Voor 16:00 op werkdagen besteld de volgende dag in huis.
Retouren
  • Binnen 14 dagen altijd mogelijk.

Kompassen

Filteren
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

20 producten

Toon als Foto-tabel Lijst
  1. 49200.PNG
    € 229,00 € 292,50 - 297,50
  2. 14573421807.jpg
    € 79,95 € 109,00
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

20 producten

Toon als Foto-tabel Lijst
Kompassen bij Vrolijk Watersport. Dé watersportwinkel van Scheveningen, met meer dan 7.000 artikelen en 145 jaar aan kennis.

Kompassen

Het kompas wordt al vanaf de 12e eeuw op zee gebruikt om te navigeren. Met de huidige technische mogelijkheden zijn er genoeg alternatieven op het kompas, maar toch wordt deze nog altijd gebruikt. Buiten het feit dat het u altijd voorzien bent van en back-up navigatie instrument is een scheepskompas ook wel een bijna onmisbaar bootaccessoire. Bij Vrolijk Watersport hebben we verschillende soorten kompassen van het merk Plastimo in ons assortiment. Dit zijn o.a. handpeil kompassen die de richting kan bepalen ten opzichte van de gebruiker. Dit kompas vertelt u meer over de positie waar u bent. Ook hebben we stuurkompassen die de richting aangeven van de koers die u vaart.

Hoe werkt een scheepskompas?

Het kompas is een navigatie-instrument dat exact verteld in welke richting u vaart ten opzichte van het magnetisch noorden. De kompassen die wij aanbieden zijn traditionele magnetische kompassen. Deze bestaan uit een vrij opgehangen magneet. Deze magneet stelt zich in een bepaalde richting op door het aardmagnetische krachtveld. Dankzij dit krachtveld wordt het mogelijk om het magnetische noorden aan te wijzen. Hierdoor kunt u de andere richtingen bepalen. Dankzij een scheepskompas weet u dus exact in welke koers u aan het varen bent.

Welk magnetisch scheepskompas heb ik nodig?

U wilt het kompas op een manier plaatsen zodat deze het makkelijkste af te lezen is. Het is dus van belang om te weten waar u het kompas wilt hebben voordat u er naar één opzoek gaat. Dit zijn de verschillende soorten montageopties:

Montage horizontaal kompas

Een horizontaal kompas is geschikt voor horizontale montage, dit tot onder een hoek van maximaal 45 graden. Dit wordt ook wel een ‘flusmount’ genoemd. De Plastimo Offshore 55 is hier een voorbeeld van. Dit scheepskompas is ideaal voor motor- en zeiljachten tot 6 meter.

Montage schotkompas

Het ingebouwde schotkompas is geschikt voor verticale montage en montage onder een hoek van 10 tot 25 graden. Het bootkompas wordt ook wel bulkhead kompas genoemd. Deze soort kompassen bouwt u normaliter in het schot van de kajuit. Deze kan aan de kuipzijde worden afgelezen. Er zijn ook schotkompassen die aan beide kanten af te lezen zijn.

De goede zichtbaarheid van dit kompas maakt ideaal voor zeilboten die bestuurd worden met een helmstok in plaats van met een stuurwiel. Het schotkompas zie je ook regelmatig in een verticaal dashbord op een motor boot. Het Plastimo contest 101 kompas is hier een voorbeeld van. Deze is voor schepen met een lengte van 9 meter en langer.

Montage boot kompas op een beugel

Dit type boot kompas hangt in een beugel. Het voordeel van dit kompas is dat monteren relatief snel en eenvoudig werkt. Deze kompassen zijn super handig, omdat ze op veel verschillende plekken geïnstalleerd kunnen worden. Een ander voordeel van dit kompas is het feit dat deze gemakkelijk uit de beugel te halen is. Hierdoor kunt u hem altijd veilig opbergen wanneer die niet gebruikt wordt. Wanneer u een motorboot heeft is het kompas op een beugel een ideaal model. Het Offshore 75 op beugel kompas is hier een voorbeeld van. Dit is een boot kompas van het merk Plastimo.

Kompas kopen?

Het kopen van een geschikt scheepskompas kan moeilijk zijn. Natuurlijk helpen wij u graag met uw zoektocht naar het juiste kompas. U mag altijd onze winkel bellen voor vrijblijvend advies. Daarnaast bent u ook altijd welkom in onze winkel om te vragen naar de mogelijkheden.

kompas""