Verzenden
 • Boven de € 50,- gratis verzonden.
 • Imray uitgaven worden altijd gratis verzonden.
 • Voor 16:00 op werkdagen besteld de volgende dag in huis.
Retouren
 • Binnen 14 dagen altijd mogelijk.

Kompassen


Als u op een boot vaart, is het belangrijk om te weten hoe u met een kompas kunt navigeren. Een scheepskompas is een handkompas waarmee u uw koers kunt bepalen. Het instrument wordt al vanaf de 12e eeuw gebruikt om op zee te navigeren. Met de huidige technische mogelijkheden zijn er genoeg alternatieve van het kompas, maar toch wordt deze nog altijd gebruikt. Buiten het feit dat het u nog altijd voorzien bent van een back-up navigatie instrument is een scheepskompas. Alleen daarom al moet u als echte schipper een kompas kopen!

Wat is een scheepskompas?

Kompassen zijn handzame navigatie-instrumenten die gebruik maken van magnetische velden om u te helpen uw weg te vinden. Het is een essentieel instrument voor elke schipper, omdat het u kan helpen om op koers te blijven en niet te verdwalen. Een kompas kan ook worden gebruikt om uw lengte- en breedtegraad te bepalen, wat nuttig kan zijn in een noodsituatie.

Hoe gebruikt u een scheepskompas?

Als u op zoek bent naar een betrouwbare manier om uw boot te navigeren, is een kompas een goede optie. Hier leest u hoe u er een gebruikt:

 1. Plaats het scheepskompas op de vloer van de boot en zorg ervoor dat hij waterpas staat.
 2. Kijk langs de naald van het kompas en lijn deze uit met de horizon.
 3. Gebruik de wijzerplaat op het kompas om uw koers te vinden. Het getal dat overeenkomt met de naald is uw koers.
 4. Om van koers te veranderen draait u het kompas tot de nieuwe koers met de naald in lijn staat.
 5. Herhaal stap 2-4 indien nodig om op koers te blijven.

Voordelen van een scheepskompas

Een kompas is een navigatiehulpmiddel dat veel voordelen heeft bij gebruik op een boot. Hij kan gebruikt worden om de weg te vinden als u verdwaald bent, of om u te helpen op koers te blijven als u in onbekende wateren vaart. Een kompas kan ook worden gebruikt om uw positie en koers te bepalen, zelfs als er geen zichtbare oriëntatiepunten zijn. Dit kan bijzonder nuttig zijn bij mist of 's nachts.

Een ander voordeel van een kompassen zijn dat ze relatief goedkoop en gemakkelijk te gebruiken is. De meeste kompassen worden geleverd met eenvoudige instructies die zelfs een beginner kan volgen. Dus, als u van plan bent een reis op een boot te maken, dan kan een kompas kopen zeker een goede optie zijn! Het kan van pas komen (en zelfs uw leven redden).

Nadelen van een scheepskompas

Er zijn een paar nadelen aan het gebruik van een kompassen voor navigatie op een boot. Ten eerste, als het kompas niet goed geijkt is, kan hij onnauwkeurige waarden geven. Ten tweede is een kompas alleen effectief voor het bepalen van de richting als de boot in een rechte lijn vaart. Als de boot zigzagt of anderszins van koers verandert, zal het kompas geen nauwkeurige aflezing kunnen geven. Tenslotte kan een kompas alleen overdag worden gebruikt; 's nachts moet een ander navigatiemiddel worden gebruikt.

Welk magnetisch scheepskompas heb ik nodig?

 Je wilt het kompas op een manier plaatsen zodat deze het makkelijkste af te lezen is. Het is dus van belang om te weten waar je het kompas wilt hebben voordat je er naar één opzoek gaat. Dit zijn de verschillende soorten montageopties:

Montage horizontaal kompas

Een horizontaal kompas is geschikt voor horizontale montage, dit tot onder een hoek van maximaal 45 graden. Dit wordt ook wel een ‘flusmount’ genoemd. De Plastimo Offshore 55 is hier een voorbeeld van.  Dit scheepskompas is ideaal voor motor- en zeiljachten tot 6 meter.

scheepskompas

Montage schot kompas

Het ingebouwde schotkompas is geschikt voor verticale montage en montage onder een hoek van 10 tot 25 graden. Het bootkompas wordt ook wel bulkhead genoemd. Deze soort kompassen bouw je normaliter in het schot van de kajuit. Deze kan aan de kuipzijde worden afgelezen. Er zijn ook schot kompassen de aan beide kanten af te lezen zijn. De goede zichtbaarheid van dit kompas maakt ideaal voor zeilboten die bestuurd worden met een helmstok in plaats van met een stuurwiel. Het schotkompas zie je ook regelmatig in een verticaal dashbord op een motor boot. Het Plastimo contest 101 kompas is hier een voorbeeld van. Deze is voor schepen met een lengte van 9 meter en langer.

scheepskompas

Montage boot kompas op een beugel

Dit type boot kompas hangtin een beugel. Het voordeel van dit hiervan is dat het monteren relatief snel en eenvoudig kan. Deze kompassen zijn super handig, omdat ze op veel verschillende plekken geïnstalleerd kunnen worden.  Een ander voordeel van dit kompas is het feit dat die gemakkelijk uit de beugel te halen is. Hierdoor kan je hem altijd veilig opbergen wanneer die niet gebruikt wordt, zo voorkom je onnodige slijtage. Wanneer u een motorboot heeft is het kompas op een beugel een ideaal model. Het Offshore 75 op beugel kompas is hier een voorbeeld van. Dit is een boot kompas van het merk Plastimo.

scheepskompas

Scheepskompas kopen bij Vrolijk Watersport

Het gebruik van een kompas om te navigeren op een boot kan zeer nuttig zijn, vooral als u onbekend bent met het gebied. Een kompas kan u helpen de weg terug te vinden naar de wal als u verdwaalt, en het kan u ook helpen gevaren op het water te vermijden. Als u van plan bent een kompas te gebruiken voor navigatie, oefen dan vooraf, zodat u weet hoe u hem goed kunt gebruiken.

Het kopen van een geschikt scheepskompas kan moeilijk zijn. Natuurlijk helpen wij u graag met uw zoektocht naar het juiste kompas. U mag altijd onze winkel bellen voor vrijblijvend advies. Daarnaast bent u ook altijd welkom in onze winkel om te vragen naar de mogelijkheden.

Scheepskompas

 

Filteren
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

13 producten

Toon als Foto-tabel Lijst
 1. 49177.JPG
  € 6,10
 2. 57675.JPG
  € 47,95 € 58,75
 3. 49217.JPG
  € 49,50 € 58,50
 4. 37327.JPG
  € 57,95 € 65,75
 5. 71676.JPG
  € 94,50 € 112,00
 6. 14573421807.jpg
  € 63,95 € 84,95
 7. 22468.JPG
  € 63,95 € 84,95
 8. 49190.JPG
  € 63,95 € 84,95
 9. 38029.JPG
  € 63,95 € 86,50
 10. 49184.JPG
  € 94,50 € 120,00
 11. 63351.JPG
  € 89,50 € 120,00
 12. 32042.JPG
  € 154,50 € 196,00 - 215,00
 13. 60163.PNG
  € 189,50 € 252,50
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

13 producten

Toon als Foto-tabel Lijst