Verzenden
 • Boven de € 50,- gratis verzonden.
 • Imray uitgaven worden altijd gratis verzonden.
 • Voor 16:00 op werkdagen besteld de volgende dag in huis.
Retouren
 • Binnen 14 dagen altijd mogelijk.

Ankerketting

Filteren
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

4 producten

Toon als Foto-tabel Lijst
 1. 37425.JPG
  € 2,75 - 49,95
 2. 37876.JPG
  € 4,30 - 15,95
 3. 73323.JPG
  € 3,35 - 8,60
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

4 producten

Toon als Foto-tabel Lijst
Ankerketting bij Vrolijk Watersport. Dé watersportwinkel van Scheveningen, met meer dan 7.000 artikelen en 145 jaar aan kennis.


Ankerkettingen zijn een belangrijk onderdeel van elke boot of vaartuig en bieden de nodige steun en veiligheid voor uw anker. Met zoveel opties op de markt kan het moeilijk zijn de juiste te kiezen. Hier worden de verschillende soorten ankerkettingen besproken en wordt uitgelegd welk type het meest geschikt is voor uw specifieke behoeften. Of u nu op zoek bent naar extra sterkte, duurzaamheid of iets economischers, bij Vrolijk Watersport hebben we het allemaal!

Wat is een ankerketting?

Een ankerketting is een lengte van ketting, meestal gemaakt van gegalvaniseerd staal, die wordt gebruikt om een anker te verbinden met een schip. De kettingen variëren van lengte en dikte, het is maar net wat uw boot nodig heeft. De ankerketting bestaat meestal uit twee delen: de schakel en de wartel. De stang is het deel van de ketting dat aan het anker is bevestigd, terwijl de wartel wordt gebruikt om de stang met het schip te verbinden.

De ankerketting dient twee hoofddoelen: hij voorkomt dat het anker over de bodem sleept en biedt een manier om het schip zo nodig omhoog te trekken. Wanneer het schip in rust is, houden het gewicht van het anker en de ketting het op zijn plaats. Bij wind of stroming kan het gewicht van het anker en de ketting er echter toe leiden dat het schip over de bodem sleept, wat zowel het schip als het verankeringssysteem kan beschadigen. Daarom is het belangrijk een voldoende grote en stevige ankerketting te hebben die tegen deze krachten bestand is.

ankerketting

Wat zijn de voordelen van een ankerketting?

Ankerkettingen zijn een belangrijk onderdeel van elk schip en vormen de verbinding tussen de boot en het anker. Een ankerketting aan boord heeft vele voordelen, waaronder

 • Gemoedsrust in de wetenschap dat uw vaartuig veilig is afgemeerd
 • Extra veiligheid bij ruw weer of bij het aanmeren in onbekende wateren
 • Minder slijtage aan de romp en het onderstel van uw boot
 • Minder lawaai van de ketting die over de romp sleept.

Het beste type ankerketting voor uw boot

Er zijn drie hoofdtypen ankerketting - gegalvaniseerd, roestvrij staal en hoge treksterkte. Gegalvaniseerde ankerketting is het meest voorkomende en goedkoopste type. Hij wordt gemaakt van koolstofstaal en vervolgens verzinkt om corrosie tegen te gaan. Roestvrijstalen ankerketting is duurder, maar roest of corrodeert niet. Ankerketting met hoge treksterkte is het sterkste en duurzaamste type. Hij is gemaakt van speciaal gelegeerd staal dat een warmtebehandeling heeft ondergaan voor extra sterkte.

Welk type ankerketting is het beste voor uw boot? Dat hangt af van een aantal factoren, waaronder het type boot, de grootte van de boot, de omstandigheden waarin u gewoonlijk vaart en uw budget.

Als u een kleine boot hebt waarmee u in zoetwatermeren en rivieren vaart, is gegalvaniseerde ankerketting prima. Een ankerlijn kan in dit geval ook prima zijn.  Als u een grotere boot hebt of een boot waarmee u in zout water vaart, kunt u roestvrij staal of een ankerketting met hoge treksterkte overwegen. Zout water is corrosiever dan zoet water, waardoor gegalvaniseerde ankerketting sneller kan verslechteren. Als u in zeer ruwe omstandigheden vaart of in ankergebieden met veel vuil, is een ankerketting met hoge treksterkte een goede keuze omdat deze minder snel breekt dan de andere twee types.

Welk type ankerketting u ook kiest, zorg ervoor dat u de ketting regelmatig inspecteert en vervangt als deze tekenen van slijtage of schade vertoont.

Hoe uw ankerketting goed onderhouden

Ervan uitgaande dat u een gegalvaniseerde stalen ankerketting heeft, houdt goed onderhoud in dat u regelmatig controleert op corrosie en roest. De beste manier om dit te doen is om de ketting uit de boot te halen en deze 24 uur te laten weken in een oplossing van zoet water en azijn. Na het weken schrobt u de ketting met een harde borstel om alle losse corrosie of roest te verwijderen. Spoel de ketting grondig af met zoet water en droog hem af voordat u hem weer in de boot legt.

Een ankerketting installeren

Als u een ankerketting aan uw schip wilt bevestigen, moet u met een aantal zaken rekening houden. Ten eerste moet u de grootte en lengte van de ketting bepalen die u nodig hebt op basis van de grootte van uw boot. U kunt dit doen door te overleggen met een scheepsleverancier of de fabrikant van uw boot. Vervolgens moet u de nodige hardware aanschaffen om de ketting aan uw boot te bevestigen. Dit omvat sluitingen, wartels en connectoren. Zodra u al uw materialen, kunt u beginnen met het installatieproces.

Eerst moet u een uiteinde van de ketting aan de boeg van uw boot bevestigen. Om dit te doen, moet u de ketting door een buis of fairlead. Vervolgens verbindt u een uiteinde van de ketting met een sluiting, die wordt bevestigd aan de ankerlijn van uw boot. Zorg ervoor dat de sluiting goed vastzit voordat u verder gaat.

De volgende stap is om het andere uiteinde van de ketting te verbinden met een wartel. Hierdoor kunnen de ankerlijn en de ketting onafhankelijk van elkaar draaien, zodat ze niet in de knoop raken. Zodra de wartel is geplaatst, kunt u het andere uiteinde van de ketting verbinden met een andere sluiting. Deze sluiting wordt rechtstreeks met uw anker verbonden. Nogmaals, zorg ervoor dat hij goed vastzit voordat u hem uittest.

Nu beide uiteinden van de ankerketting veilig zijn bevestigd, kunt u de ketting testen door uw anker te laten vallen. Controleer of het goed vastzit voordat u met uw boot het water op gaat. Als alles er goed uitziet, kunt u aan de slag!

Ankerketting kopen bij Vrolijk Watersport

Het kiezen van de beste ankerketting voor uw boot kan een overweldigende taak lijken, maar met een beetje onderzoek en inzicht in de verschillende soorten ankers die tegenwoordig op de markt zijn, kunt u een weloverwogen beslissing nemen. Meer weten over de materialen die worden gebruikt bij de vervaardiging van kettingen voor de scheepvaart, hun sterkte, afmetingen en breeksterkte zijn belangrijke overwegingen bij de keuze van uw ankerketting. Met zo veel opties om uit te kiezen, moet het vinden van de juiste optie voor uw doeleinden niet al te moeilijk zijn. De specialisten van Vrolijk Watersport helpen u graag met het vinden van de juiste ankerketting.