Verzenden
 • Boven de € 50,- gratis verzonden.
 • Imray uitgaven worden altijd gratis verzonden.
 • Voor 16:00 op werkdagen besteld de volgende dag in huis.
Retouren
 • Binnen 14 dagen altijd mogelijk.

AIS ontvangers & transponders


AIS is het Automatic Identification System, een systeem dat schepen gebruiken om andere schepen te identificeren en te volgen. Het AIS-systeem gebruikt VHF-transponders om informatie uit te wisselen met andere schepen en met AIS-uitgeruste basisstations. Als booteigenaar vraagt u zich misschien af of u een AIS-ontvanger en -transponder nodig hebt voor uw schip. Lees dan verder want het kan zeker goed zijn om AIS-systeem aan te schaffen. Het kan de veiligheid op het water namelijk ontzettend vergroten.

Wat is een AIS ontvanger en transponder?

Een AIS-ontvanger is een apparaat dat het signaal van een AIS-transponder opvangt. Dit signaal bevat informatie over de positie, snelheid en koers van het schip, maar ook andere gegevens zoals scheepsnaam, roepnaam en afmetingen.

AIS-transponders zijn verplicht voor schepen van meer dan 300 bruto ton en alle passagiersschepen, ongeacht hun grootte. In sommige gebieden zijn ze ook verplicht voor pleziervaartuigen. De meeste AIS-ontvangers hebben ook GPS ingebouwd, zodat ze nauwkeurige positie-informatie kunnen geven, zelfs als er geen AIS-signaal beschikbaar is.

Er zijn twee soorten AIS-ontvangers: Klasse A en klasse B. Klasse A ontvangers worden gebruikt aan boord van schepen die een AIS transponder moeten hebben. Ontvangers van klasse B zijn bedoeld voor gebruik op kleinere schepen die geen AIS-transponder hoeven te hebben. Beide typen ontvangers kunnen echter op elk schip worden gebruikt.

Sommige AIS-ontvangers hebben ook een geïntegreerde VHF-radio (marifoon), zodat ze als zelfstandig communicatieapparaat kunnen worden gebruikt. Ze kunnen ook worden aangesloten op een andere VHF-radio aan boord van het schip, zodat de gebruiker zowel het radiokanaal als het AIS-verkeer op één scherm ziet.

De verschillende soorten AIS-systemen

AIS-systemen zijn er in verschillende types, elk met hun eigen voordelen en functies. Het meest voorkomende type AIS-systeem is het klasse A-systeem, dat wettelijk verplicht is voor alle commerciële schepen van meer dan 300 bruto ton. Klasse A-systemen zijn het duurst en bieden de beste prestaties, met een bereik tot 20 mijl.

 

Het volgende meest voorkomende type AIS-systeem is het klasse B-systeem, dat is ontworpen voor pleziervaartuigen. Klasse B-systemen zijn kleiner, lichter en goedkoper dan klasse A-systemen, maar hebben een kleiner bereik van slechts 5-10 mijl.

Ten slotte zijn er ook draagbare AIS-systemen die op elk schip kunnen worden gebruikt, ongeacht de grootte. Draagbare AIS-ontvangers zijn doorgaans zeer klein en licht, waardoor ze gemakkelijk overal mee naar toe kunnen worden genomen. Ze hebben echter een veel kleiner bereik dan klasse A- of klasse B-systemen, meestal slechts 1 tot 2 mijl.

Voor- en nadelen van een AIS-systeem

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten automatische identificatiesystemen (AIS) op de markt. Elk systeem heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen, maar ook enkele nadelen. Het is belangrijk dat u de voor- en nadelen van een AIS-systeem kent voordat u tot aanschaf overgaat.

Een AIS-systeem kan voor elke schipper een goede investering zijn. Enkele belangrijke voordelen van een AIS-systeem zijn:

- Verhoogde veiligheid op het water - Een AIS-systeem kan helpen om de veiligheid op het water te verbeteren door real-time informatie over het scheepsverkeer in uw omgeving te verstrekken. Deze informatie kan worden gebruikt om aanvaringen en andere gevaren te vermijden.

- Verbeterd situationeel bewustzijn - Een AIS-systeem kan ook waardevolle informatie verschaffen over de weersomstandigheden en andere schepen in uw omgeving. Deze informatie kan u helpen betere beslissingen te nemen tijdens het navigeren op het water.

- Verbeterde communicatie - Een AIS-systeem kan worden gebruikt om te communiceren met andere schepen in de buurt en met stations aan wal. Deze verbeterde communicatie kan u helpen op de hoogte te blijven van veranderingen in de omstandigheden of gevaren in uw gebied.

Hoewel het gebruik van een AIS-systeem veel voordelen heeft, zijn er ook enkele potentiële nadelen waar je rekening mee moet houden:

- Kosten - Een AIS-systeem kan een aanzienlijke investering zijn, afhankelijk van het type en de functies van het systeem dat u aanschaft. Maar de veiligheid en gemoedsrust die een AIS-systeem kan bieden, kan voor veel schippers de kosten waard zijn. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten AIS-systemen in ieder zijn eigen prijs categorie.

Wat zijn de kenmerken van een AIS ontvanger en transponder?

Een AIS-ontvanger is een apparaat waarmee de locatie van andere boten en schepen met een AIS-transponder kan worden gevolgd. AIS transponders zijn in veel gebieden wettelijk verplicht en worden steeds meer gebruikt vanwege de voordelen op het gebied van veiligheid en efficiëntie.

AIS ontvangers zijn er in verschillende soorten en maten, maar ze hebben allemaal dezelfde basisfunctionaliteit. Ze ontvangen informatie van schepen die met AIS zijn uitgerust en gebruiken deze informatie om de positie, snelheid en koers van het schip te berekenen. Deze informatie wordt vervolgens weergegeven op een kaart, zodat de gebruiker de locatie van alle AIS-schepen in de buurt kan zien.

AIS ontvangers kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals navigatie, het vermijden van aanvaringen, het volgen van bewegingen van activa en maritieme beveiliging.

Hoe installeer je een AIS ontvanger en transponder?

De installatie van een AIS ontvanger en transponder op je boot is een relatief eenvoudig proces dat in een paar uur kan worden voltooid. De eerste stap is de installatie van de AIS transponder, die meestal op de achtersteven van de boot wordt gemonteerd. Zodra de transponder is geïnstalleerd, moet je hem aansluiten op de GPS-ontvanger en de VHF-radio. De volgende stap is de installatie van de AIS-ontvanger, die meestal in de buurt van de stuurstand wordt gemonteerd. Zodra de ontvanger is geïnstalleerd, moet deze worden aangesloten op de VHF-radio en de GPS-antenne. Tenslotte moet je het systeem kalibreren, zodat het nauwkeurig andere boten in de buurt kan volgen.

Hoe kiest u de juiste AIS ontvanger en transponder voor uw boot?

Bij het kiezen van een AIS ontvanger en transponder voor uw boot moet u met een aantal zaken rekening houden. De grootte van je schip, het type AIS-systeem dat je nodig hebt en je budget zijn allemaal belangrijke factoren. AIS ontvangers zijn er in twee hoofdtypen: Klasse A en klasse B. Klasse A is verplicht voor schepen van meer dan 300 bruto ton en alle passagiersschepen, terwijl klasse B wordt aanbevolen voor kleinere pleziervaartuigen. Beide soorten ontvangers hebben hun eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om de ontvanger te kiezen die het beste bij uw behoeften past.

AIS-ontvangers van klasse A zijn duurder dan die van klasse B, maar ze hebben een beter bereik en een grotere nauwkeurigheid. Ze verzenden ook meer informatie, zoals de naam, de roepnaam en de bestemming van je schip. Dit maakt ze ideaal voor grotere schepen die gemakkelijk gevolgd moeten kunnen worden door andere schepen en kustwachtstations.

AIS-ontvangers van klasse B zijn minder duur en kunnen op kleinere schepen worden gebruikt zonder dat een aparte antenne nodig is. Ze hebben een kleiner volgbereik dan apparaten van klasse A, maar zijn nog steeds vrij nauwkeurig. Ze verzenden niet zoveel informatie als apparaten van klasse A, maar kunnen in geval van nood toch waardevolle gegevens aan andere schepen en kustwachtstations doorgeven.

Welk type AIS-ontvanger je ook kiest, zorg ervoor dat deze compatibel is met de transponder op je boot. De meeste moderne transponders kunnen met beide typen ontvangers communiceren, maar sommige oudere modellen zijn mogelijk niet compatibel met

AIS Transponder & ontvanger aanschaffen bij Vrolijk Watersport

Het AIS ontvanger- en transpondersysteem is een geweldige investering voor elke booteigenaar. Niet alleen verhoogt het de veiligheid op het water, maar het stelt je ook in staat om je schip te allen tijde te volgen.  Vrolijk Watersport verkoopt AIS-systemen van verschillende bekende merken als B&G, Vesper en Watcheye. De B&G NAIS-500 met GPS en Watcheye SOTDMA Pro AIS transponder Wifi zijn populair onder onze klanten. Vindt u het nou moeilijk om te bepalen welk AIS-systeem bij u aan boord past? De experts van Vrolijk Watersport voorzien u graag van advies.

transponders

Filteren
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

4 producten

Toon als Foto-tabel Lijst
 1. 61082.JPG
  € 885,00 € 1.003,09
 2. 61077.JPG
  € 290,00 € 325,49
 3. 23540.JPG
  € 299,00 € 329,00
 4. 54395.JPG
  € 2.250,00 € 2.498,65
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

4 producten

Toon als Foto-tabel Lijst