Verzenden
  • Boven de € 50,- gratis verzonden.
  • Imray uitgaven worden altijd gratis verzonden.
  • Voor 16:00 op werkdagen besteld de volgende dag in huis.
Retouren
  • Binnen 14 dagen altijd mogelijk.

AIS ontvangers & transponders

Filteren
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

8 producten

Toon als Foto-tabel Lijst
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

8 producten

Toon als Foto-tabel Lijst
AIS ontvangers & transponders bij Vrolijk Watersport. Dé watersportwinkel van Scheveningen, met meer dan 7.000 artikelen en 145 jaar aan kennis.

AIS (Automatic Identification System) is een transponder ontwikkeld om de veiligheid op het water te verbeteren. Er zijn immers veel schepen in het water. De AIS transponder geeft betrouwbare informatie over de positie en identiteit van de schepen in de omgeving weer. Het AIS-systeem is inmiddels onmisbaar geworden voor de watersport en scheepsvaart.

Wat is AIS?

AIS staat letterlijk voor automatisch identificatie systeem. Het systeem verzendt en ontvangt automatische belangrijke scheepsgegevens zoals koers, positie, snelheid en bestemming. Statische en dynamische scheepsinformatie wordt gecombineerd en verzonden via AIS transponders. De transponder, ofwel transceiver verzendt een VHF (Very High Frequency) signaal naar de andere schepen. Dit signaal wordt vervolgens ontvangen door AIS receivers en zichtbaar gemaakt op bijvoorbeeld een kaartplotter. Hierdoor weet het overige scheepsverkeer exact waar u zich bevindt.

Klasse B AIS transponders

Pleziervaartuigen zijn uitgerust met Klasse B AIS-transponders. Hierbij ontvangt en zendt de AIS volgens een manier die het commerciële transport niet hindert. Voor de beroepsvaart zijn er klasse A transponders ontwikkeld. Deze zenden frequenter met een hoger vermogen en meer scheepsdata. Het is van groot belang bij deze schepen dat de positie gegevens juist worden uitgezonden. Pleziervaartuigen maken hier gebruik van door de uitzendmomenten te kiezen die niet worden gebruikt door de beroepsvaart. Dit houdt in dat er in gebieden met veel scheepsvaart en pleziervaartuigen die een Klasse B systeem hebben niet altijd met dezelfde snelheid zenden.

Voordelen van AIS-systemen

De AIS is primair bedoeld om de veiligheid van de beroepsvaart te vergroten. Toch beseft de recreatievaart steeds meer het nut van een AIS-systeem aan boord. Zeker wanneer je kunt zien welke schepen in de buurt zijn en welke je via de marifoon zou willen aanroepen. Wat de AIS verder bijzonder maakt is het feit dat die geen last heeft van obstakels als gebouwen, bruggen en sluizen. In tegenstelling tot de radar kan je als het ware ‘’om de hoek’’ kijken. In de praktijk ontvang je alleen gegevens van schepen of objecten die AIS-signalen uitzenden.

Op zoek naar een AIS?

Vrolijk Watersport verkoopt AIS-systemen van verschillende bekende merken als B&G, Raymarine, Vesper en Watcheye. De B&G NAIS-500 met GPS en Watcheye SOTDMA Pro AIS transponder Wifi zijn populair onder onze klanten. Een VHF-antenne is ook vereist voor ontvangst en verzending. Vaak is deze al aan boord voor de marifoon, een zogenaamde splitter kan uitkomst bieden. Neem gerust een kijkje naar ons AIS ontvangers & transponders aanbod en voor vragen kunt u altijd bij ons terecht. Zo helpen wij u graag bij het zoeken naar het AIS-systeem dat perfect past bij uw boot.