Verzenden
  • Boven de € 50,- gratis verzonden.
  • Imray uitgaven worden altijd gratis verzonden.
  • Voor 16:00 op werkdagen besteld de volgende dag in huis.
Retouren
  • Binnen 14 dagen altijd mogelijk.

Boordinstrumenten

Filteren
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

49 producten

Pagina
Toon als Foto-tabel Lijst
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

49 producten

Pagina
Toon als Foto-tabel Lijst
Boordinstrumenten bij Vrolijk Watersport. Dé watersportwinkel van Scheveningen, met meer dan 7.000 artikelen en 145 jaar aan kennis.


Wij bij Vrolijk Watersport bieden een uitgebreid assortiment navigatie-instrumenten aan. We verkopen boordinstrumenten van hooggewaardeerde merken als Raymarine, B&G, Nasa Marine, Garmin en Velocitek. Deze merken staan in de watersport bekend om hun hoge kwaliteit, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

Welk boordinstrument voor u geschikt is hangt vaak af van de compatibiliteit met eventueel andere apparatuur aan boord, het kwaliteitsniveau, design en netwerkmogelijkheden. Boordinstrumenten zijn handig om verschillende soorten data te verkrijgen. Zo zijn een snelheidsmeter, dieptemeter en windmeter bijna onmisbaar aan boord van uw schip.

Snelheidsmeter

We weten allemaal hoe belangrijk een snelheidsmeter op onze boot is. Maar wat velen zich niet realiseren is hoe cruciaal het is om een betrouwbare te hebben. Een snelheidsmeter helpt ons de controle over ons vaartuig te behouden en ongelukken te voorkomen. Het laat ons ook weten wanneer we te snel gaan en moeten vertragen. Er zijn veel verschillende merken en modellen snelheidsmeters op de markt, dus hoe weet u welke voor u geschikt is? 

Hoe kies je de juiste snelheidsmeter voor je boot?

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een snelheidsmeter voor je boot. Denk ten eerste aan de grootte van je boot. Een te kleine snelheidsmeter kan moeilijk af te lezen zijn, terwijl een te grote snelheidsmeter onhandig kan zijn. Ten tweede, bedenk wat voor soort informatie u wilt kunnen zien. Sommige snelheidsmeters geven alleen de huidige snelheid weer, terwijl andere ook informatie geven over de gemiddelde snelheid, de maximumsnelheid, enz. Ten derde moet u rekening houden met de omgeving waarin u de snelheidsmeter zult gebruiken. Als u meestal in open water vaart, hebt u een ander type snelheidsmeter nodig dan wanneer u alleen in een baai of rivier vaart. Denk ten slotte ook aan het installatie- en gebruiksgemak. U wilt niet iets dat moeilijk te installeren of te bedienen is.

Door met al deze factoren rekening te houden, zou je de juiste snelheidsmeter voor je boot moeten kunnen kiezen.

Verschillende soorten snelheidsmeters

Er zijn veel verschillende soorten snelheidsmeters op de markt. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Het meest voorkomende type snelheidsmeter is de GPS-snelheidsmeter. Deze apparaten gebruiken satellietsignalen om uw snelheid te bepalen en kunnen zeer nauwkeurig zijn. Ze kunnen echter duur zijn en vereisen een abonnement op een satellietdienst.

Een ander populair type snelheidsmeter is de radarsnelheidsmeter. Deze apparaten zenden een signaal uit dat weerkaatst op objecten voor uw boot om uw snelheid te bepalen. Ze kunnen zeer nauwkeurig zijn, maar ze zijn ook duur en vereisen speciale apparatuur om goed te werken.

Als u op zoek bent naar een meer budgetvriendelijke optie, kunt u een analoge snelheidsmeter overwegen. Deze apparaten gebruiken een mechanische of elektrische sensor om de snelheid van uw boot te meten en kunnen minder duur zijn dan andere soorten snelheidsmeters. Ze kunnen echter minder nauwkeurig zijn dan sommige andere opties op de markt.

Waarop letten bij het kiezen van een snelheidsmeter

Er zijn verschillende dingen waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een snelheidsmeter voor uw boot. Het eerste is het type sensor dat wordt gebruikt om de snelheid te meten. Er zijn twee gangbare soorten sensoren: mechanische en elektronische. Mechanische sensoren zijn het meest nauwkeurig, maar ze kunnen duurder zijn en meer onderhoud vergen dan elektronische sensoren.

Het tweede aandachtspunt is het type uitlezing. Er zijn drie soorten uitlezing: digitaal, analoog en grafisch. Digitale uitlezingen zijn het meest nauwkeurig, maar kunnen moeilijker te interpreteren zijn dan analoge of grafische uitlezingen. Analoge en grafische aflezingen zijn minder nauwkeurig, maar voor sommige mensen gemakkelijker te interpreteren.

Het derde aandachtspunt is de stroombron. Snelheidsmeters werken meestal op batterijen of op netstroom. Batterijen zijn meestal beter draagbaar, maar moeten vaker worden vervangen dan apparaten die op netstroom werken. Wisselstroomapparaten zijn misschien minder draagbaar, maar hebben na verloop van tijd minder onderhoud nodig.

Tot slot moet u rekening houden met de grootte en het gewicht van de snelheidsmeter. Kleinere apparaten kunnen handiger zijn om mee te nemen, maar ze hebben misschien niet alle functies die grotere apparaten hebben. Grotere toestellen zijn misschien moeilijker te vervoeren, maar ze hebben meestal meer functies en leveren betere prestaties.

Hoe installeert u een snelheidsmeter?

Het installeren van een snelheidsmeter op uw boot is een eenvoudig proces dat in een paar minuten kan worden voltooid. Hier zijn de stappen die u moet nemen:

  1. Kies de plaats voor uw snelheidsmeter. De beste plaats is op het dashboard, bij de stuurman.
  2. Boor een gat in het dashboard dat groot genoeg is voor de bevestigingsbeugel van de snelheidsmeter.
  3. Installeer de beugel en zet hem vast met schroeven.
  4. Bevestig de snelheidsmeter aan de beugel en draai de stelschroef vast om hem op zijn plaats te houden.
  5. Leid de kabel van de snelheidsmeter door het dashboard en naar de achterkant van het instrumentenpaneel. Zorg voor voldoende speling in de kabel, zodat er niet aan wordt getrokken wanneer u het stuurstation heen en weer beweegt.
  6. Sluit de kabel van de snelheidsmeter aan op de bijbehorende ingang aan de achterkant van het instrumentenpaneel (meestal met het label "snelheid").
  7. Zet de boot aan en controleer of alles goed werkt. Uw nieuwe snelheidsmeter zou nu moeten werken!

Snelheidsmeter kopen bij Vrolijk Watersport

Een snelheidsmeter voor je boot kan een geweldige manier zijn om veilig op het water te blijven en je snelheid bij te houden. Er zijn een paar verschillende soorten snelheidsmeters, dus doe je onderzoek om er een te vinden die het beste bij je wensen past. De Raymarine i40 is een populaire snelheidsmeter in de watersport wereld. Dit Raymarine instrument is volledig te integreren met andere Raymarine apparatuur. De Raymarine i40 geeft de actuele, hoogste en gemiddelde snelheid weer. Daarnaast geeft het ook een beeld van de totale afstand en watertempratuur. Met een beetje kennis kun je gemakkelijk een snelheidsmeter op je boot installeren en de voordelen ervan benutten. Blijf veilig varen!

Snelheidsmeter

Dieptemeter

Bent u op zoek naar een nieuwe dieptemeter voor uw boot? Dan vraagt u zich misschien af wat de beste optie is. Er zijn veel verschillende soorten en merken dieptemeters op de markt, dus het kan lastig zijn om te weten waar u moet beginnen. In deze blogpost zullen we de verschillende soorten dieptemeters uiteenzetten en u helpen de beste te kiezen voor uw behoeften. We geven ook enkele tips voor het installeren en gebruiken van uw nieuwe dieptemeter. Lees verder voor alles wat u moet weten over dieptemeters voor boten.

De verschillende soorten dieptemeters

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten dieptemeters op de markt. Sommige zijn ontworpen voor specifieke soorten boten, terwijl andere op elk type vaartuig kunnen worden gebruikt. De meest voorkomende soorten dieptemeters zijn mechanisch, elektronisch en sonar. In sommige gevallen is de kaartplotter aan boord ook al voorzien van een dieptemeter.

Mechanische dieptemeters zijn het eenvoudigste en meest voorkomende type. Zij bestaan uit een vlotter die aan een lijn of kabel is bevestigd. De vlotter zakt naar de bodem en de diepte wordt afgelezen van de markeringen op de lijn of kabel. Mechanische dieptemeters zijn meestal niet zo nauwkeurig als andere types, maar ze zijn zeer gemakkelijk te gebruiken en te onderhouden.

Elektronische dieptemeters gebruiken sensoren om de diepte van het water te meten. Ze kunnen op zichzelf staan of geïntegreerd zijn in andere elektronische apparaten zoals fishfinders of kaartplotters. Elektronische dieptemeters zijn doorgaans nauwkeuriger dan mechanische, maar ze kunnen ook duurder zijn.

Sonar dieptemeters gebruiken geluidsgolven om de diepte van het water te bepalen. Ze worden meestal gebruikt op grotere boten en commerciële vaartuigen. Sonardieptemeters kunnen zeer nauwkeurig zijn, maar ook vrij duur.

Waarop letten bij het kiezen van een dieptemeter

Er zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van een dieptemeter voor uw boot. Het eerste is de grootte van de meter. U wilt er zeker van zijn dat de meter groot genoeg is om van een afstand gemakkelijk te kunnen worden afgelezen. De tweede is het type transducer dat de meter gebruikt. Er zijn twee soorten omvormers, mechanische en elektronische. Mechanische dieptemeters gebruiken een vlotter om de diepte te meten, terwijl elektronische een elektronische sensor gebruiken. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus u zult moeten beslissen welke voor u geschikt is. Het derde punt van overweging is de stroombron. Sommige dieptemeters worden gevoed door batterijen, terwijl andere worden gevoed door zonnepanelen. Nogmaals, elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus u zult moeten beslissen welke voor u geschikt is.

Hoe installeert u een dieptemeter?

Aangenomen dat u een dieptemeter heeft die nog niet op uw boot is geïnstalleerd, zult u eerst de benodigde materialen moeten aanschaffen. Afhankelijk van het merk en model van uw boot en de dieptemeter zelf, kan het installatieproces enigszins verschillen. Het installeren van een dieptemeter is over het algemeen echter een vrij eenvoudig proces dat in een paar stappen kan worden voltooid.

Om te beginnen moet u bepalen waar u de dieptemeter wilt installeren. Het is belangrijk een plaats te kiezen die gemakkelijk toegankelijk en zichtbaar is vanaf het roer. Zodra u de ideale plaats hebt bepaald, maakt u met een boor een gat dat groot genoeg is voor de kabelboom van de dieptemeter.

Haal vervolgens de kabelboom door het gat en sluit hem aan op de achterkant van de dieptemeter. Zodra alle draden correct zijn aangesloten, zet u de dieptemeter op zijn plaats met schroeven of bouten (afhankelijk van het soort bevestigingsmateriaal).

Test tenslotte of de dieptemeter goed werkt. De meeste dieptemeters hebben een LED-lampje dat oplicht als ze goed werken. Als alles er goed uitziet, bent u klaar! U kunt nu met een gerust hart weten dat u altijd in één oogopslag de actuele diepte van uw boot kunt controleren.

Hoe een dieptemeter gebruiken

Er zijn veel verschillende manieren waarop u een dieptemeter op uw boot kunt gebruiken. Hier zijn een paar van de populairste methoden:

  1. Het meten van de diepgang van uw boot: Dit is een van de meest voorkomende toepassingen van een dieptemeter. U kunt hem gebruiken om de diepgang van uw boot te meten, zodat u weet hoeveel water hij verplaatst. Deze informatie kan zeer nuttig zijn wanneer u van plan bent uw vaartuig aan te meren of af te meren.
  2. Controleren op obstakels onder water: Een ander populair gebruik voor dieptemeters is het controleren op obstakels onder water. Dit is vooral belangrijk als u in een onbekend gebied gaat ankeren. Door de diepte rond uw anker te controleren, kunt u onaangename verrassingen vermijden wanneer u het gaat neerlaten.
  3. Inschatting van de visbeweging: Veel vissers gebruiken ook graag dieptemeters om de visbeweging in te schatten. Door te weten hoe diep het water is, kun je een beter idee krijgen van waar de vis misschien zwemt en je vistactiek daarop aanpassen.
  4. Het monitoren van veranderingen in het waterpeil: Tot slot kunnen dieptemeters ook worden gebruikt om veranderingen in het waterpeil te controleren. Als u merkt dat het waterpeil daalt, kan dat een indicatie zijn dat er iets mis is met uw boot (zoals een lek). Omgekeerd, als het waterpeil plotseling stijgt, kan dat betekenen dat er stroomopwaarts een obstructie is die een terugstroom veroorzaakt. Hoe dan ook, dieptemeters geven waardevolle informatie die u kan helpen

Onderhoud dieptemeters

Dieptemeters zijn een belangrijk onderdeel van de veiligheidsuitrusting van elke schipper. Maar net als elk ander elektronisch apparaat hebben ze periodiek onderhoud nodig om goed te blijven werken.

Hier volgen enkele tips om uw dieptemeter in topconditie te houden:

  1. Maak de transducer regelmatig schoon. De transducer is het deel van de dieptemeter dat geluidsgolven uitzendt om de diepte van het water te bepalen. Na verloop van tijd kan deze verstopt raken met sediment en vuil, waardoor de nauwkeurigheid afneemt.
  2. Controleer de batterij regelmatig en vervang deze indien nodig. De meeste dieptemeters gebruiken een standaard AA- of AAA-batterij, dus die zijn gemakkelijk te vinden en te vervangen.
  3. Houd het displayscherm in de gaten voor eventuele corrosie of waterschade. Als u tekenen van schade ziet, kunt u de dieptemeter het beste helemaal vervangen.
  4. Bewaar uw dieptemeter op een droge, veilige plaats wanneer u hem niet gebruikt. Zo bent u er zeker van dat hij in goede staat is wanneer u hem het meest nodig hebt.

Dieptemeter kopen bij Vrolijk Watersport

Een dieptemeter is een essentieel instrument voor schippers, waarmee ze veilig door wateren van alle diepten kunnen varen. Of u nu een doorgewinterde schipper bent of net begint, het is belangrijk om een dieptemeter aan boord te hebben zodat u altijd weet hoe diep het water om u heen is. Met zoveel verschillende soorten en merken dieptemeters op de markt kan het moeilijk zijn om te weten welke geschikt is voor uw boot. De Nasa Target is een veel verkochte dieptemeter. Deze geeft een diepte van 0.8 tot 100 meter weer. Ook slaat die alarm bij een te diepe en ondiepe meting. De Nasa Target is voorzien van een grote en heldere display die ook nog is verlicht kan worden. Daarnaast is die mooi geprijsd. De Raymarine i40 is ook populair onder de watersporters. Dit instrument is volledig te integreren met andere Raymarine stuurautomaten en navigatieapparatuur.

Dieptemeter
Windmeter

Je bent op het open water, genietend van de rust van de zee. De zon schijnt en de golven kabbelen zachtjes tegen de zijkanten van je boot. Plotseling zie je een windvlaag op je afkomen en besef je dat je geen manier hebt om die te meten. Een windmeter is hier het perfecte instrument voor.

Waarom u een windmeter voor uw boot nodig heeft

Als u van zeilen houdt, dan weet u dat wind alles is. Het kan uw dag op het water maken of breken. Daarom is een betrouwbare windmeter essentieel voor elke zeiler.

Er zijn een paar verschillende soorten windmeters op de markt, maar ze dienen allemaal hetzelfde doel: u een nauwkeurige lezing geven van de windsnelheid en -richting. Deze informatie is cruciaal voor het nemen van beslissingen over overstag gaan, zeiltrim en de algehele behandeling van de boot.

Een goede windmeter heeft ook functies zoals een alarm dat afgaat als de windsnelheid een bepaalde drempel overschrijdt. Dit kan handig zijn als u zeilt in omstandigheden die buiten uw comfortniveau liggen.

Kortom, een windmeter is een waardevol instrument voor elke zeiler - zowel voor beginnende als ervaren zeilers. Als u er nog geen aan boord heeft, schaf er dan een aan voor uw volgende zeilavontuur.

Hoe kiest u de juiste windmeter voor uw boot?

Bij het kiezen van een windmeter voor uw boot moet u met een paar dingen rekening houden. Ten eerste moet u rekening houden met de grootte van uw boot. Windmeters zijn er in verschillende maten, dus u zult er een willen kiezen die geschikt is voor de grootte van uw schip. Ten tweede moet u rekening houden met het soort zeilen dat u gaat doen. Als u van plan bent met uw boot te gaan racen, zult u een andere windmeter nodig hebben dan wanneer u gewoon in de haven rondvaart. Ten derde, overweeg uw budget. Windmeters kunnen in prijs variëren van een paar honderd euro tot enkele duizenden euro’s, dus het is belangrijk om er een te kiezen die binnen je prijsklasse past.

De verschillende soorten windmeters

Er zijn drie soorten windmeters: mechanische, elektronische en anemometers. Mechanische windmeters maken gebruik van een beker of vaan om de snelheid van de wind te meten. Elektronische windmeters gebruiken sensoren om de snelheid en de richting van de wind te meten. Anemometers zijn instrumenten die de kracht of snelheid van de wind meten.

Hoe een windmeter te gebruiken

Een windmeter is een essentieel instrument voor elke zeiler. Hiermee kunt u de windsnelheid en -richting volgen, wat cruciale informatie is tijdens het zeilen. Hier volgen enkele tips voor het gebruik van een windmeter:

  1. Plaats de windmeter op het dek van uw boot, in de buurt van de mast.
  2. Gebruik de lijnen op de meter om de windsnelheid te schatten. De lijnen zijn gemarkeerd in knopen, waarbij elke knoop staat voor 1 zeemijl per uur (ongeveer 1,15 mijl per uur).
  3. 3. Gebruik de pijl op de wijzerplaat om de windrichting in te schatten. De pijl moet in de wind wijzen.
  4. Controleer de windmeter regelmatig om op de hoogte te blijven van de omstandigheden. Windsnelheid en -richting kunnen snel veranderen, dus het is belangrijk om de meter in de gaten te houden.
  5. Pas je zeilen aan op basis van de informatie van de windmeter. Als uw zeilen niet goed zijn getrimd, kunt u minder efficiënt en effectief zeilen.

Door deze tips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat u uw windmeter goed gebruikt en er het meeste uit haalt. Blijf veilig en gelukkig zeilen!

Windmeter kopen bij Vrolijk Watersport

Een windmeter is een essentieel instrument voor elke schipper. Er zijn veel verschillende soorten windmeters op de markt. Een veel verkochte windmeter is de Nasa Clipper. Dit is een digitaal instrument dat de windsnelheid in knopen, mijlen per uur of meters per seconde kan weergeven. Deze windmeter kan volledige 360° aanwijzingen van de windrichting geven. Windsnelheid en -richting kunnen een enorme invloed hebben op de prestaties van uw boot, dus het is belangrijk om van beide op de hoogte te zijn voordat u het water opgaat.

Windmeter

Vind u het nou lastig om te bepalen welke wind-, snelheids- en/of dieptemeter u nodig heeft. Wij bij Vrolijk Watersport helpen u met de aankoop van uw boordinstrument. Bel ons gerust op of kom langs in onze winkel. Onze specialisten staan voor uw klaar om zo het boordinstrument te vinden dat perfect past bij uw boot!