Verzenden
 • Boven de € 50,- gratis verzonden.
 • Imray uitgaven worden altijd gratis verzonden.
 • Voor 16:00 op werkdagen besteld de volgende dag in huis.
Retouren
 • Binnen 14 dagen altijd mogelijk.

Kaartplotters


Als u ooit bent gaan varen, weet u hoe belangrijk het is om een goede kaartplotter aan boord te hebben. Een plotter is een apparaat dat GPS gebruikt om u te helpen navigeren. Het laat u zien waar u bent, waar u bent geweest en waar u naartoe gaat. Hij kan ook worden gebruikt om de weg terug naar de wal te vinden als u verdwaalt. Er zijn veel verschillende soorten op de markt, en ze hebben allemaal hun eigen kenmerken en voordelen. Bij Vrolijk Watersport hebben we verschillende soorten kaartplotters van hooggewaardeerde merken als B7G, Garmin, Raymarine en Simrad.

Wat is een kaartplotter?

Een kaartplotter is een navigatie-instrument dat elektronische kaarten gebruikt om koersplots te maken en positiegegevens weer te geven. Het apparaat bevat meestal GPS-technologie om de positie van het schip in real-time te volgen. Ze worden gebruikt door pleziervaarders, beroepsvissers en militairen.

Hoe werkt een kaartplotter?

Een kaartplotter maakt gebruik van GPS om de positie van het schip te bepalen en geeft deze informatie vervolgens weer op een elektronische zeekaart. De plotter kan worden gebruikt om een route te plannen, de voortgang van het schip te volgen en gevaren te vermijden.

De voordelen van een kaartplotter aan boord

Er zijn veel voordelen verbonden aan het hebben van een kaartplotter aan boord van uw schip tijdens het navigeren. Het meest voor de hand liggende voordeel is misschien wel dat u uw positie in real-time kunt zien op een kaart van het gebied, waardoor u gemakkelijker uw route kunt plannen en gevaren kunt vermijden.

Een ander groot voordeel is de extra veiligheid die het kan bieden. In geval van nood kunt u de kaartplotter gebruiken om hulp in te roepen of in veiligheid te brengen. U kunt er ook de weersomstandigheden en voorspelde stormen mee volgen, zodat u veilig en droog blijft.

Ten slotte kan het apparaat het navigeren gewoon aangenamer maken. Het is leuk om uw voortgang op een kaart te kunnen volgen en alle nautische kenmerken om u heen te zien. Bovendien zijn er op de huidige kaartplotters zoveel functies en mogelijkheden beschikbaar dat er altijd wel iets nieuws te ontdekken valt.

Hoe gebruikt u een kaartplotter?

Ervan uitgaande dat u een plotter aan boord heeft en weet hoe u zeekaarten moet lezen, is het gebruik ervan relatief eenvoudig. In zijn eenvoudigste vorm geeft een kaartplotter uw positie weer op een zeekaart, zodat u kunt zien welke kenmerken voor u liggen en uw route dienovereenkomstig kunt plannen.

Moderne kaartplotters bieden echter veel meer dan deze basisfunctie. Vele zijn nu uitgerust met ingebouwde GPS-ontvangers, waarmee uw exacte positie in real time op de kaart kan worden weergegeven. Dit kan uiterst nuttig zijn bij het navigeren in onbekende wateren of wanneer de omstandigheden het moeilijk maken om uw positie op een andere manier te bepalen.

Met de meeste kaartplotters kunt u ook waypoints uitzetten en routes maken. Waypoints zijn eenvoudigweg locaties die u wilt onthouden of waarnaar u wilt navigeren. U kunt de coördinaten van een waypoint handmatig invoeren, of met veel apparaten kunt u een waypoint direct op het scherm markeren op uw huidige locatie. Als u eenmaal een of meer waypoints hebt gemaakt, kunt u ze aan elkaar rijgen tot een route. Dit kan handig zijn om langere reizen te plannen of om specifieke gebieden aan te geven die u nader wilt verkennen.

Veel kaartplotters bieden ook extra functies zoals getijdengegevens, weersinformatie en zelfs AIS-mogelijkheden (Automatic Identification System). Dit kunnen allemaal nuttige hulpmiddelen zijn bij het plannen en uitvoeren van een reis, maar ze vallen buiten het bestek van dit artikel.

Hoe kiest u de juiste kaartplotter voor uw behoeften?

Bij het kiezen van de juiste kaartplotter voor uw behoeften moet u met een aantal zaken rekening houden. Hieronder volgen enkele richtlijnen om u te helpen de beste beslissing te nemen:

 1. Bepaal wat voor soort navigatie u gaat doen. Als u voornamelijk in kustgebieden vaart, zult u niet zoveel functies nodig hebben als iemand die offshore vaart.
 2. Overweeg de grootte van uw boot en hoeveel ruimte u hebt voor een kaartplotter. Sommige apparaten zijn vrij groot en passen misschien niet goed op kleinere boten.
 3. Beslis welke functies voor u het belangrijkst zijn en stel dienovereenkomstig prioriteiten. Als u bijvoorbeeld gedetailleerde bathymetrie wilt kunnen zien, dan wilt u een apparaat met goede kaartfuncties. Of als u weersinformatie op uw kaarten wilt kunnen weergeven, dan hebt u een toestel nodig dat gegevens van weerbronnen kan ontvangen.
 4. Vergelijk prijzen en functies van verschillende toestellen voordat u een definitieve beslissing neemt. Er is een breed scala aan kaartplotters en ze variëren sterk in prijs en mogelijkheden. Als u van tevoren onderzoek doet, kunt u het apparaat kiezen dat het beste bij uw behoeften en budget past.

Kaartplotterfuncties waarop u moet letten

Wanneer u op zoek bent naar een kaartplotter voor aan boord van uw schip, zijn er een aantal kenmerken waar u rekening mee moet houden voordat u tot aanschaf overgaat. Ten eerste het scherm. U wilt een duidelijk scherm dat groot genoeg is om het onderweg goed te kunnen zien. Denk vervolgens aan de kaartfuncties. Kan de kaartplotter zeekaarten weergeven? Kan hij satellietbeelden of andere gegevens over de kaarten leggen? Denk tenslotte aan de connectiviteit. Zorg ervoor dat de gekozen kaartplotter verbinding kan maken met andere apparaten aan boord, zoals GPS-apparaten en stuurautomaten. Met deze kenmerken in gedachten vindt u zeker het perfecte apparaat voor uw behoeften.

Tips voor installatie en onderhoud

Het installeren van een kaartplotter op uw boot kan een ontmoedigende taak lijken, maar met een beetje planning en deze tips bent u er zo mee klaar. Voordat u begint, is het belangrijk om de juiste kaartplotter voor uw behoeften te kiezen. Houd rekening met de grootte van uw boot, het soort visserij dat u gaat beoefenen en uw budget. Zodra u uw keuze heeft gemaakt, is het tijd voor de installatie.

De eerste stap is het monteren op een plaats die gemakkelijk toegankelijk is en uw zicht tijdens het varen niet belemmert. Veel schippers kiezen voor montage bij de stuurstand. Vervolgens sluit u de stroomkabel aan op de kaartplotter en steekt u de stekker in het stopcontact. Als u meerdere apparaten installeert, zorg er dan voor dat u de kabels labelt zodat u weet welke waar moet. Zodra alles is aangesloten, zet u de hem aan en volgt u de aanwijzingen op het scherm om het installatieproces te voltooien.

Nu uw kaartplotter is geïnstalleerd, is het belangrijk om hem te onderhouden. Zorg ervoor dat u de software en de kaarten regelmatig bijwerkt, zodat u altijd over nauwkeurige informatie beschikt.

De verschillende soorten kaartplotters

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kaartplotters op de markt, van eenvoudige handheld GPS-toestellen tot geavanceerde multifunctionele displays. Hier volgt een kort overzicht van enkele van de populairste typen:

Handheld GPS-toestellen

Dit is het meest eenvoudige en betaalbare type kaartplotter. Handheld GPS toestellen zijn perfect voor kleine boten of kajaks. Ze hebben meestal een klein scherm (2-4 inch) en beperkte functionaliteit, maar kunnen een goede manier zijn om met elektronische navigatie te beginnen.

Kaartplotter/Fishfinder Combo's

Deze toestellen combineren een kaartplotter met een fishfinder, en zijn populair bij vissers die zowel hun positie als de onderwateromgeving willen kunnen zien. Combinaties van plotter en fishfinder hebben meestal grotere schermen (4-8 inch) dan handheld toestellen en meer geavanceerde functies zoals sonar, radar en kaartfuncties.

Multifunctionele displays (MFD's)

MFD's zijn het neusje van de zalm als het gaat om kaartplotters en bieden alle toeters en bellen die serieuze schippers nodig hebben. MFD's hebben meestal grote schermen (10+ inch), ondersteunen meerdere input/output apparaten en hebben functies zoals satellietbeelden, weersvoorspellingen, stuurautomaatbediening en meer.

Kaartplotter kopen bij Vrolijk Watersport

Een kaartplotter is een waardevol hulpmiddel aan boord bij het navigeren. Het kan u helpen gevaren te vermijden en uw koers beter te plannen. Welke u nodigt heeft is een lastige vraag. De grote hoeveelheid mogelijkheden maakt het niet gemakkelijk. Het is belangrijk om te weten wat uw wensen zijn. Als u alleen wilt navigeren zonder allerlei extra functies is een Garmin GPSMAP een goede optie. Wanneer je een wat geavanceerdere plotter zoekt is de Rayarine AXIOM plus 9 of de Simrad NSX een juiste mogelijkheid.

Als u overweegt een kaartplotter aan boord te nemen maar het toch moeilijk vindt om te bepalen welke. Dan helpen de experts van Vrolijk Watersport u graag. Kom langs in de winkel of bel ons op en wij voorzien u van advies.

Kaartplotter

 

Filteren
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

16 producten

Toon als Foto-tabel Lijst
 1. 58334.JPG
  € 1.099,00 € 1.219,68
 2. 59035.JPG
  €500 Cashback
  € 7.194,36 € 8.463,95
 3. 62295.PNG
  €100 Cashback
  € 870,00 € 1.022,45
 4. 62298.PNG
  €300 Cashback
  € 1.745,00 € 2.050,95
 5. 62299.PNG
  €400 Cashback
  € 2.975,00 € 3.502,95
 6. 44614.JPG
  €400 Cashback
  € 3.999,00 € 4.712,95
 7. 62282.JPG
  €300 Cashback
  € 2.922,88 € 3.321,45
 8. 62283.JPG
  €300 Cashback
  € 2.595,00 € 3.018,95
 9. 52269.PNG
  €150 Cashback
  € 1.378,92 € 1.566,95
 10. 49741.PNG
  € 1.138,01 € 1.264,45
 11. 51734.PNG
  €100 Cashback
  € 925,00 € 1.082,95
 12. 73872.JPG
  € 0,00
 13. 58325.JPG
  € 821,46 € 933,48
 14. 67224.PNG
  Highlight
  Aanbieding!
  € 1.325,00 € 1.753,29
 15. 67232.PNG
  Aanbieding!
  € 2.495,00 € 3.326,29
 16. 67211.PNG
  Aanbieding!
  € 949,00 € 1.269,29
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

16 producten

Toon als Foto-tabel Lijst