Verzenden
  • Boven de € 50,- gratis verzonden.
  • Imray uitgaven worden altijd gratis verzonden.
  • Voor 16:00 op werkdagen besteld de volgende dag in huis.
Retouren
  • Binnen 14 dagen altijd mogelijk.

Vaste marifoons

Filteren
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

11 producten

Toon als Foto-tabel Lijst
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

11 producten

Toon als Foto-tabel Lijst
Vaste marifoons bij Vrolijk Watersport. Dé watersportwinkel van Scheveningen, met meer dan 7.000 artikelen en 145 jaar aan kennis.

Marifoon

Wilt u een marifoon kopen en bent u op zoek naar de beste producten? Dan bent u bij Vrolijk Watersport aan het juiste adres! Zo hebben wij een breed assortiment aan marifoons.

Wat is een marifoon?

Een marifoon is een (draagbare) zend-ontvangstapparaat dat bedoeld is voor gebruik op schepen. Het woord ‘’marifoon’’ is een samentrekking van de woorden ‘’maritime’’ en ‘’telephone’’. Via een marifoon communiceert u met onder andere de kustwacht, de sluis of andere schepen. Dit bevordert de veiligheid van iedereen op het water. De marifoon maakt gebruik van VHF (Very High Frequency) of UHF om te communiceren en heeft ongeveer een bereik van 25 mijl. Er wordt gebruik gemaakt van twee type kanalen: simplex en dublex. Bij een simplex kanaal wordt er slechts één frequentie gebruikt om te zenden en ontvangen terwijl bij de duplex er op verschillende frequenties wordt verzonden en ontvangen.

Vaste marifoon of handheld marifoon?

Bij een vaste marifoon is een VHF antenne aan boord vereist, dit is een zogenoemde marifoon antenne. Deze VHF marifoon antenne is ongeveer 1,20 lang en heeft dankzij de hoogte en lengte waarop deze geplaatst wordt een groter bereik dan die van een handheld marifoon. Helemaal in een zeilboot kan de mast perfect gebruikt worden om de antenne zo hoog mogelijk te plaatsen. Dit bevordert de ontvangst. Een handheld marifoon is daarentegen vaak ook uitstekend geschikt voor pleziervaartuigen. Ze zijn wat compacter maar toch helemaal voorzien van handige techniek. Dat maakt een handheld marifoon wellicht de beste oplossing voor een motorjacht of sloep.

Identificatienummers & basiscertificaat Marifonie

Om een marifoon te gebruiken op het binnenwater om bijvoorbeeld bruggen, sluizen en havens op te roepen, dan heb je een basiscertificaat en ATIS-code nodig. ATIS staat voor Automatic Transmitter Identity System. Dit is een persoonlijke identificatiecode die wordt verzonden wanneer je de verzendknop loslaat. Hierdoor is het gemakkelijk onderscheid te maken tussen de verschillende schepen. Een Marcom B-certificaat en MMSI-nummer zijn vereist om marifoons op zee te gebruiken. Een MMSI-nummer (Mobile Maritime Service Identity) identificeert een radiostation of een groep stations. Nadat het 9-cijferige nummer is geprogrammeerd kan je verschillende functies gebruiken zoals het plaatsen van een noodomroep via een disstress call. U kunt het MMSI-nummer en de ATIS-code aanvragen bij Agentschap Telecom.

Marifoon kopen?

Wij bij Vrolijk Watersport hebben verschillende topmerken marifoons in ons assortiment: B&G, Raymarine, Standard Horizon, Vesper en Cobra. Bij het maken een keuze is compatibiliteit met andere apparatuur aan boord een belangrijke factor in het keuze proces. Voel u vrij om ons te bellen voor advies, of kom gerust langs in onze winkel. Wij helpen u graag met uw zoektocht naar de marifoon die perfect geschikt is voor op uw boot.