Verzenden
 • Boven de € 50,- gratis verzonden.
 • Imray uitgaven worden altijd gratis verzonden.
 • Voor 16:00 op werkdagen besteld de volgende dag in huis.
Retouren
 • Binnen 14 dagen altijd mogelijk.

Gascomforts


Veel mensen denken bij koken aan boord aan de gevreesde kombuis. Een kleine, krappe ruimte met nauwelijks genoeg ruimte om te bewegen, laat staan een maaltijd te bereiden. En het fornuis? Dat is meestal een bijkomstigheid, een toevoeging die meer moeite kost dan het waard is. Maar toch is dit zeker niet waar! Er zijn fornuizen die speciaal zijn ontworpen voor koken aan boord, en die kunnen je leven op zee zoveel gemakkelijker maken. In dit artikel laat ik je kennismaken met enkele van de beste fornuizen voor aan boord en geef ik je tips om het juiste fornuis voor jouw behoeften te kiezen.

Wat is een kooktoestel?

Een kooktoestel is een soort apparaat dat wordt gebruikt om te koken. Het bestaat uit één of meerdere gaspitten. Het kan geinstaleerd worden in een echte keuken aanbord met onderandere een afzuiger, verschillende kasten en een oven. Gascomforts kunnen worden aangedreven door verschillende bronnen, waaronder elektriciteit, gas of hout.

Voordelen van een kooktoestel

Er zijn veel voordelen verbonden aan een fornuis aan boord van uw schip. Een fornuis geeft u de mogelijkheid om op zee warme maaltijden te bereiden en kan worden gebruikt om voedsel op te warmen dat anders koud zou worden. Bovendien kan een fornuis worden gebruikt om water te koken voor koffie of thee, of om drinkwater te desinfecteren. Bij slecht weer kan een gascomfort ook worden gebruikt om natte kleren te drogen. Maar pas hier mee op en doe het op een veilige manier!

kooktoestel

Hoe kiest u een gascomfort?

Bij het kiezen van een kooktoestel voor uw boot moet u met een aantal zaken rekening houden. De grootte en het gewicht van de kooktoestellen zijn belangrijk, evenals het soort brandstof dat wordt gebruikt.  Als u van plan bent serieus te gaan koken op uw boot, dan heeft u een fornuis nodig dat groot genoeg is voor bepaalde pannen. U moet ook rekening houden met het gewicht van het fornuis, omdat het stevig op uw boot moet worden gemonteerd.

Het soort brandstof dat het fornuis gebruikt is een andere belangrijke overweging. Sommige kooktoestellen gebruiken propaan, andere kerosine of alcohol. Elk type brandstof heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus u zult moeten beslissen welke voor u geschikt is.

Hoe gebruikt u een fornuis?

Als u voor het eerst op een boot kookt, of zelfs als u voor het eerst een fornuis gebruikt, zijn er een paar dingen die u moet weten voordat u begint. Hier volgen enkele tips voor het gebruik van een kooktoestel voor koken aan boord:

 1. Zorg ervoor dat de ruimte rond het fornuis vrij is van brandbare materialen.
 2. Controleer of de ventilatieopeningen en rookkanalen vrij en onbelemmerd zijn.
 3. Open indien mogelijk een raam of deur om de ruimte tijdens het koken te ventileren.
 4. Gebruik altijd pannenlappen of ovenwanten bij het hanteren van hete pannen.
 5. Pas op dat u tijdens het koken geen vet of olie morst, want dat kan brand veroorzaken.
 6. Laat nooit eten zonder toezicht achter - blijf altijd in de keuken tijdens het koken.
 7. Houd een brandblusser bij de hand in geval van nood.

Waarom u een kooktoestel aan boord moet hebben

Als u van plan bent iets ingewikkelder te koken dan het openen van een blik soep aan boord van uw boot, dan heeft u een fornuis nodig. Zelfs als u alleen voedsel opwarmt, geeft een fornuis u meer controle over de temperatuur, wat belangrijk is als u te maken hebt met heet voedsel en beperkte ruimte.

Er zijn veel verschillende soorten en maten kachels verkrijgbaar, dus u zult wat onderzoek moeten doen om erachter te komen welke geschikt is voor uw boot. Maar in het algemeen wilt u iets dat compact, gebruiksvriendelijk en veilig is.

Hoe het kooktoestel installeren

 1. Raadpleeg eerst de instructies die bij uw gascomfort zijn geleverd.
 2. Zoek vervolgens een veilige en vlakke plaats voor uw kachel aan boord. Zorg voor voldoende ventilatie.
 3. Zodra u een geschikte plaats hebt gevonden, markeert en boort u gaten voor de bevestigingsschroeven. Zorg ervoor dat u de juiste maat boor gebruikt voor de schroeven die u gebruikt.
 4. Nu is het tijd om de kachel te installeren. Begin met het bevestigen van de meegeleverde montagebeugel(s) aan de onderkant van het fornuis met behulp van de meegeleverde schroeven.
 5. Met de beugels op hun plaats laat u het kooktoestel in positie zakken en bevestigt u hem op de gekozen plaats met de schroeven. Zorg ervoor dat u ze niet te vast aandraait, want dat zou zowel het fornuis als uw boot kunnen beschadigen.
 6. Nu hoeft u alleen nog maar uw nieuwe installatie te testen! Plaats wat voedsel of water aan boord en zet de brander(s) van uw gascomfort aan. Als alles naar behoren werkt, bent u klaar om te gaan koken!

gascomfort

Hoe het kooktoestel te gebruiken

Bij het koken op een fornuis is het belangrijk dat u zich bewust bent van de verschillende soorten brandstof die kunnen worden gebruikt. De meest gebruikte brandstof voor fornuizen is propaan. Andere opties zijn kerosine, alcohol en aardgas. Elk type brandstof heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen voor uw behoeften.

Propaan is de meest populaire soort brandstof voor fornuis omdat het relatief betaalbaar en gemakkelijk te vinden is. Propaan brandt ook schoon, dus het is een goede keuze als u zich zorgen maakt over luchtvervuiling. Propaan kan echter gevaarlijk zijn als het niet goed wordt gebruikt. Zorg ervoor dat u de instructies zorgvuldig leest voordat u een propaankachel gebruikt.

Kerosine is een andere optie voor brandstof, maar het is niet zo populair als propaan omdat het duurder kan zijn en moeilijk te vinden. Kerosine produceert ook meer dampen dan propaan, dus het is geen goede keuze als u zich zorgen maakt over de luchtkwaliteit. Kerosine kan echter een goede keuze zijn als je veel warmte nodig hebt, omdat het heter brandt dan propaan.

Aardgas is een andere optie voor kachelbrandstof, maar het is niet zo populair als propaan of kerosine omdat het duurder kan zijn. Aardgas produceert ook meer dampen dan propaan, dus het is geen goede keuze als u zich zorgen maakt over de luchtkwaliteit.

Kooktoestel kopen bij Vrolijk Watersport

Een fornuis is een essentieel onderdeel van de uitrusting van elke kok aan boord. Of je nu voor jezelf kookt of voor een bemanning, een gascomfort kan het verschil maken tussen een goede en een slechte maaltijd. Omdat er zoveel verschillende soorten en modellen kooktoestellen op de markt zijn, kan het moeilijk zijn om te weten welke voor u geschikt is. Maar met een beetje onderzoek zou u het perfecte fornuis voor uw behoeften moeten kunnen vinden. De specialisten van Vrolijk Watersport voorzien u ook graag van advies.

Filteren
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

3 producten

Tonen als Foto-tabel Lijst
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

3 producten

Tonen als Foto-tabel Lijst
Gascomforts bij Vrolijk Watersport. Dé watersportwinkel van Scheveningen, met meer dan 7.000 artikelen en 145 jaar aan kennis.