Verzenden
  • Boven de € 50,- gratis verzonden.
  • Imray uitgaven worden altijd gratis verzonden.
  • Voor 16:00 op werkdagen besteld de volgende dag in huis.
Retouren
  • Binnen 14 dagen altijd mogelijk.

Patrijspoorten


Of u nu een bootliefhebber bent of gewoon op zoek naar een upgrade voor uw vaartuig, het installeren van een patrijspoort kan een heel nieuw niveau van luxe en gemak aan uw boot geven. Patrijspoorten zijn een voordelige manier om het uiterlijk van uw vaartuig te verbeteren en het uitzicht van binnenuit te openen. Maar voordat u de sprong waagt, moet u een aantal dingen weten over deze kleine ramen voor uw boot.

Wat is een patrijspoort?

Een patrijspoort is een klein, rond raampje in de romp van een schip of boot. Het woord komt van het Oud-Engelse woord voor "gat", en werd oorspronkelijk gespeld als "havengat". Patrijspoorten worden gebruikt om licht en frisse lucht binnen te laten in het interieur van het schip, en kunnen ook worden gebruikt als nooduitgang. Sommige poorten hebben zelfs een ingebouwde ladder om mensen te helpen ontsnappen als het schip begint te zinken.

patrijspoort

Wat zijn de voordelen van een patrijspoort op uw boot?

Boten met patrijspoorten hebben vele voordelen, zoals beter zicht, meer natuurlijk licht en betere ventilatie. Laten we deze drie voordelen eens nader bekijken.

Boten met raam hebben een beter zicht dan boten zonder. Patrijspoorten bieden een duidelijk zicht op het water en de omgeving, waardoor het gemakkelijker is om te navigeren en potentiële gevaren te zien.

Patrijspoorten laten ook meer natuurlijk licht binnen dan boten zonder patrijspoorten. Dit kan een groot voordeel zijn wanneer u uw weg op de boot probeert te vinden of wanneer u werkzaamheden uitvoert waarvoor goede verlichting nodig is.

Tenslotte verbeteren poorten de ventilatie op boten. Zij laten frisse lucht in de cabine circuleren, waardoor benauwdheid en condensvorming worden voorkomen.

Hoe kiest u de juiste patrijspoort voor uw boot?

Als u een patrijspoort aan uw boot wilt toevoegen, moet u met een aantal zaken rekening houden om de juiste te kiezen. Hier volgen enkele tips:

- De grootte van uw boot: U moet ervoor zorgen dat de patrijspoort die u kiest de juiste maat heeft voor uw schip. Patrijspoorten zijn er in verschillende maten, dus zorg ervoor dat u het gebied waar u ze wilt installeren opmeet voordat u tot aankoop overgaat.

- Het materiaal: Patrijspoorten zijn meestal gemaakt van messing of aluminium. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te beslissen wat het beste is voor uw behoeften. Messing patrijspoorten zijn duurzamer en bieden een betere bescherming tegen de elementen, maar ze zijn ook duurder. Aluminium poorten zijn goedkoper, maar minder duurzaam en bieden mogelijk minder bescherming tegen zon en zout water.

- De stijl: Patrijspoorten zijn er in verschillende stijlen, dus bekijk alle opties voordat u een beslissing neemt. Meestal worden ronde patrijspoorten gebruikt voor decoratieve doeleinden, terwijl ovale of rechthoekige patrijspoorten een beter zicht bieden.

Als u al deze factoren in overweging hebt genomen, zou u de perfecte patrijspoort voor uw boot moeten kunnen vinden!

Hoe installeert u een patrijspoort op uw boot?

Het installeren van een patrijspoort op uw boot is relatief eenvoudig en vereist slechts een paar gereedschappen. Volg de onderstaande stappen en u hebt uw nieuwe poort in een mum van tijd geïnstalleerd.

  1. De eerste stap is het boren van vier proefgaten in de romp van uw boot. Deze gaten worden gebruikt om de bevestigingsbeugel van de patrijspoort te bevestigen. Zorg ervoor dat de gaten gelijkmatig verdeeld zijn en dat ze groot genoeg zijn voor de schroeven die u gaat gebruiken.
  2. Plaats vervolgens de bevestigingsbeugel van de patrijspoort op de romp van de boot, zodat de gaten op één lijn liggen met de proefgaten die u zojuist hebt geboord.
  3. Begin met één van de schroeven in elk gat te schroeven totdat deze stevig tegen de beugel zit. Ga dan terug en draai elke schroef vast. U wilt niet dat deze schroeven te los of te strak zitten.
  4. Nu de schroeven vastzitten, is het tijd om het eigenlijke patrijspoortvenster te installeren. Plaats het venster in de opening van de bevestigingsbeugel en gebruik dan wat siliconenkit om het af te dichten. Zorg voor een goede afdichting zodat er geen water binnenkomt.
  5. Zodra het silicone is opgedroogd, zou u het patrijspoortvenster moeten kunnen sluiten en het zou moeten blijven zitten. Zo niet, dan moet u misschien de schroeven bijstellen tot het wel lukt.

Uw patrijspoort verzorgen

Om uw patrijspoort in goede staat te houden, moet u deze regelmatig schoonmaken en onderhouden. Afhankelijk van het materiaal waarvan uw raam is gemaakt, zijn er verschillende reinigingsmethoden die u kunt gebruiken. Hier volgen enkele tips voor het onderhoud van uw patrijspoort:

-Als uw patrijspoort van glas is gemaakt, kunt u hem schoonmaken met een azijnoplossing of een commerciële glasreiniger. Veeg de binnen- en buitenkant van de ruit schoon met een zachte, pluisvrije doek.

Als uw patrijspoort van plastic is, kunt u hem schoonmaken met een milde zeep- en wateroplossing. Ook hier moet u de binnen- en buitenkant van de kunststof ruit met een zachte, pluisvrije doek afnemen.

-In beide gevallen is het ook belangrijk het frame van de patrijspoort regelmatig af te stoffen om opeenhoping van vuil te voorkomen. Gebruik een droge, zachte doek om het frame voorzichtig af te stoffen.

Door deze eenvoudige tips op te volgen, kunt u uw patrijspoort jarenlang als nieuw houden!

patrijspoorten

Patrijspoort kopen bij Vrolijk Watersport

Patrijspoorten zijn een geweldige manier om natuurlijk licht en een prachtig uitzicht in uw boot te brengen. Ze zijn gemakkelijk te installeren en met het juiste onderhoud kunnen ze jaren meegaan. Of u kiest voor traditionele ronde of meer moderne vierkante patrijspoorten hangt af van het uiterlijk dat u wilt bereiken en hoeveel ruimte er beschikbaar is. Welke stijl u ook kiest, het toevoegen van patrijspoorten zal de binnenkant van uw boot een unieke charme geven die zeker indruk zal maken op iedereen die hem ziet! 

Bij Vrolijk Watersport hebben we twee verschillende soorten patrijspoorten in het assortiment. Een zilverkleurige en een goudkleurige patrijspoort. Weet u niet welk van de twee het best geschikt is voor op uw boot? Kom zeker een kijkje nemen in onze showroom in Scheveningen! Onze specialisten staan klaar om u te voorzien van advies.

 

Filteren
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

2 producten

Toon als Foto-tabel Lijst
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

2 producten

Toon als Foto-tabel Lijst
Patrijspoorten bij Vrolijk Watersport. Dé watersportwinkel van Scheveningen, met meer dan 7.000 artikelen en 145 jaar aan kennis.